Nie lubimy nudnych obiadów! Uwielbiamy inspirować się kuchniami świata. Dziś podrzucamy przepis na kurczaka w nieziemskim sosie słodko-kwaśnym!
składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1-2 łyżki oleju ryżowego
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 łyżki soku z ananasa
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
- świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
Rozgrzać olej w woku. Papryki, marchewki, cebulę oraz ananas pokroić w niedużą kostkę.
Do woka najpierw wrzucić marchew i cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać papryki, ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie.
W miseczce wymieszać dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej.
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem