Kurczak w warzywach doskonale smakuje podawany z pure ziemniaczanym. Świetny na każdą okazję.
Składniki:
- 1 kurczak ok.1,5 kg
- 30 dag.mąki doprawionej solą i pieprzem
- oliwa z oliwek
- 8 dag. masła
- 6 szalotek pokrojonych w cienkie paski
- 6 marchewek pokrojonych w słupki
- 2 pietruszki pokrojone w słupki
- 1 seler pokrojony w słupki
- 10 dag. pieczarek pokrojonych w plasterki
- 250 ml.bulionu z kurczaka
- 100 ml. białego, wytrawnego wina.
Przygotowanie:
Podzielonego na porcje kurczaka obtoczyc w mące. Na ogniu rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć porcje kurczaka. Obsmażone porcje kurczaka wyjąć z patelni, a do niej dolać trochę oliwy i resztę masła. Włożyć pokrojone warzywa i dusić 5 minut. Ponownie włożyć porcje kurczaka, przykryć warzywami i dusić ok. 20 minut podlewając bulionem i białym winem. Kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek, udekorować warzywami. Podawać gorące z puree ziemniaczanym.