Autorski przepis znanego i szanowanego szefa kuchni, Pascala Brodnickiego. Oto pomysł na aromatycznego kurczaka z grzybami, w białym winie.
składniki:
- – 4 udka z kurczaka
- – 800 g pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę
- – 150 g pieczarek lub grzybów leśnych pokrojonych w talarki
- – pół szklanki białego wytrawnego wina
- – 1 łyżka mąki
- – 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant maślany smak
- – 2 szalotki pokrojone w piórka
- – 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół: bazylii, szałwii, estragonu, tymianku, oregano itp.
- – 2 posiekane ząbki czosnku
- – pół pęczka posiekanej pietruszki
- – 50 g czarnych oliwek bez pestek
przyrządzanie:
- Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
- Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
- Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. (Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.)
- Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną.
Bon appétit
Pascal