- 1 sprawiony kurczak
- 600 g małych ziemniaków
- 2 strąki czerwonej papryki
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1/4 szklanki bulionu (z kostki)
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- pęczek dymki
- natka
- sól
- pieprz
Kurczaka natrzeć łyżką oleju, solą i tymiankiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Blachę wysmarować łyżką oleju. Ułożyć na niej kurczaka. Slroplić bulionem wymieszanym z winem (4 łyżki płynu zostawić). Blachę z kurczakiem wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Wtrakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Ziemniaki obrać, opłukać. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paseczki. Z dymki odciąć szczypior. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Warzywa oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć nimi kurczaka. Posypać oliwkami. Skroplić pozostałym winem. Piec dalej 25 minut. Podawać z kurczakiem posypanym natką.