Nieco zapomniany, ale bardzo ciekawy przepis na marynowane kurki pochodzący z Mazowsza
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
składniki:
1 kg kurek
5-6 goździków
kawałek kory cynamonu
8 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
łyżeczka ziarenek gorczycy
łyżka soli
1,5 łyżki cukru
200 ml octu winnego z czerwonego wina
200 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml wody
przyrządzanie:
Kurki obrać oczyścić, dokładnie umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Zblanszowane grzyby gotować następnie w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Ponownie odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć i układać w wyparzonych wcześniej słoikach.
Przygotować zalewę: wodę z przyprawami, solą, cukrem gotować ok. 10 minut pod przykryciem. Wlać ocet i wino, zagotować, zdjąć z ognia, nieco przestudzić. Jeszcze gorącą zalewą zalać grzyby, dokładnie zakręcić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 stopni i pasteryzować ok. 15 minut.
uwagi:
Przechowywać w ciemnym miejscu.