Apetyczna i aromatyczna przystawka: w polskich warunkach, przy odrobinie szczęścia dostępna od końca czerwca do początku października
przepis z kuchni: polskiej
czas: 25 minut
liczba porcji: 2
składniki:
40 dag świeżych kurek
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
gałązki koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
sól, pieprz
przyrządzanie:
Kurki obrać i bardzo dokładnie umyć. Większe owocniki pokroić po długości na dwie, trzy, a nawet cztery części. W woku lub na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać smietanę wymieszaną z odrobiną soli. Całość zagotować wraz posiekanym koperkiem.
uwagi:
Polecamy podawać z jasnym pieczywem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.