Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Kuropatwy nadziewane

Kuropatwy nadziewane doskonale nadaja sie na niedzielny obiad. Zasmakują najbardziej wymagającym gościom.

Składniki:

  • 2 kuropatwy z wątróbkami
  • 200 g wątróbki cielęcej
  • 150 g słoniny
  • 100 g masła
  • 5-6 pieczarek
  • 126 ml bulionu
  • 50 ml madery
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na początek należy oskubać kuropatwy, opalić, wypatroszyć, opłukać. Wytrzeć do sucha i natrzeć solą. Połowę słoniny pokroić na plasterki, a pozostałą na słupki długości 2cm. Pieczarki obrać, opłukać i drobno posiekać.
Wątróbkę cielęcą opłukać, pokroić na kawałki i udusić razem z plasterkami słoniny. Następnie zemleć uduszona słoninę z wątróbką oraz surowe wątróbki kuropatw. Dodać posiekane pieczarki, 2-3 łyżki bulionu, maderę, sól i pieprz. Wymieszać i napełnić nadzieniem kuropatwy. Spiąć szpilkami do drobiu lub zaszyć nitką.
Piersi nadzianych kuropatw naszpikować słoniną. Kuropatwy włożyć do brytfanny, polać stopionym masłem. Piec w temperaturze 200 st.C. przez 45 minut, polewając często masłem, bulionem i sosem z pieczenia.
Upieczone kuropatwy podzielić na połówki. Podawać z grzankami usmażonymi na maśle i zieloną sałatą.
Oddzielnie w sosjerce można podać sos pieczarkowy.