Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Kuskus – kasza z Afryki

Kasza kuskus to produkt, który łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Wywodzi się z kuchni północno-zachodniej Afryki. Kuskus otrzymywany jest z ziaren pszenicy. Przyrządzany jest na wiele sposobów: zwykle gotuje się go na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Jego przygotowanie trwa zwykle kilka minut, a dobrze przygotowany powinien być przede wszystkim sypki.

  kuskus-1024x768      

Tradycyjnie podaje się go z różnymi dodatkami, najczęściej z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem. My proponujemy inne przyrządzenie tej kaszy – na zimno z warzywami. Tak przygotowane tabule może być zarówno samodzielną sałatką jak i dodatkiem do dań mięsnych.

składniki:

  • 50 dag pomidorów
  • 50 dag świeżych ogórków
  • szklanka oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 25 dag kaszy kuskus
  • sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Do dużej miski wrzucić kaszę kuskus. Dodajemy do niej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie starte na tarce jarzynowej ogórki ze skórką. Do tego dodajemy drobno posiekaną cebulę, listki pietruszki i mięty. Całość zalewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy – najlepiej na całą noc – do lodówki. Sok z warzyw i cytryny oraz oliwa sprawią, że kuskus napęcznieje. Najlepiej smakuje podana później w temperaturze pokojowej.

Smacznego!