Kutia jęczmienna lub ryżowa to wciąż wigilijny deser w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kutii, koniecznie sprawdźcie jak łatwy jest przepis.

składniki:
- 25 dag ryżu
- 250 ml miodu
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- po 8 dag rodzynków i płatków migdałowych
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru
- cynamon
- sól
przyrządzanie:
Śliwki umyć, zalać przykryć wodą i odstawić na 2 godz. Ugotować (w tej samej wodzie,) zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować, następnie odcedzić. Wymieszać ryż z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do pojemnika, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














