Kutia jęczmienna lub ryżowa to wciąż wigilijny deser w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kutii, koniecznie sprawdźcie jak łatwy jest przepis.
składniki:
- 25 dag ryżu
- 250 ml miodu
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- po 8 dag rodzynków i płatków migdałowych
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru
- cynamon
- sól
przyrządzanie:
Śliwki umyć, zalać przykryć wodą i odstawić na 2 godz. Ugotować (w tej samej wodzie,) zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować, następnie odcedzić. Wymieszać ryż z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do pojemnika, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.