Pudding wywodzi się z kuchni angielskiej. Posiada konsystencję stałego lub kremowego budyniu. Jeżeli masz ochotę na pyszny, kremowy deser to jest właśnie przepis dla Ciebie. Łaciaty Pudding to chłodna, czekoladowa rozkosz.
Przepis na pyszny zimny deser na letnie dni.
Składniki:
- 1650 ml mleka
- 1 tabliczki startej gorzkiej czekolady (150g)
- 6-8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 12 łyżek cukru
- torebka budyniu czekoladowego na 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
- Kaszkę wymieszaj z 7 łyżkami cukru.
- Zagotuj 850 ml mleka, wsyp kaszę z cukrem i mieszając, gotuj 2 min. Przelej do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.
- Budyń czekoladowy wymieszaj ze 100 ml mleka i 5 łyżkami cukru.
- Zagotuj 700 ml mleka, wlej zawiesinę budyniową, energicznie mieszając, zagotuj. Zestaw z ognia,dodaj startą czekoladę i mieszaj, aż czekolada się stopi.Odstaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z zimną kaszą manną.
- Do 7-9 szklaneczek wlewaj na przemian małe porcje kaszki i budyniu.Wierzch udekoruj według uznania, przechowuj w lodówce.