
Intensywny smak przesmażonej żurawiny łagodzi w tym niezwykle oryginalnym sosie majonez połączony z jogurtem naturalnym
czas: 5 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 łyżki przesmażonej żurawiny (domowej lub ze sklepu)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, szczypta pieprzu
ew. kilka kropli soku z cytryny
przyrządzanie:
Składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli korzystamy z żurawiny kupowanej z sklepie (jest zazwyczaj dość słodka), dodajmy nieco soku cytrynowego.
uwagi:
Tak przygotowanego sosu używać można do drobiowych lub rybnych pulpetów, dań z serem, pieczonych mięs itd.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













