Kto z nas nie lubi kuchni włoskiej? Ich makarony są najlepsze na świecie, a oryginalna lasagne bolognese to prawdziwe niebo w gębie. Mamy oryginalny przepis wykradziony z zeszytów kulinarnych rodowitej mieszkanki Włoch!
składniki:
- 200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
- 100 g oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
- kilka pomidorów do dekoracji
- sól
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- suszone oregano i tymianek
- bazylia świeża lub suszona
przyrządzanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 – 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem