Lasagna w wersji mniej kalorycznej jednak wcale nie gorszej. Zamiast makaronu używamy naleśników. Ciekawi?
składniki:
- mięso mielone z ud kurczaka – 500 g
- cukinia – 1 szt.
- bakłażan – 1 szt.
- masło – 80 g
- pomidory pelati – 400 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- świeży tymianek
- suszony majeranek – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa
- parmezan lub grana padano – 150 g
- kasza manna – 2 płaskie łyżki
- oliwa z oliwek
- cukier
- sól
- mielony pieprz biały
- naleśniki około 10 sztuk
przyrządzanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone z udek kurczaka, lekko je przy tym rozrywając. Doprawiamy pieprzem, solą i kilkoma gałązkami tymianku. Podsmażamy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Do pomidorów dolewamy 200 ml wody i całość dodajemy do mięsa. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy masło, a po chwili jeszcze odrobinę cukru. Dusimy ok. 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy warzywa z solą, pieprzem i oliwą. Dodajemy posiekany tymianek. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej, suszonego majeranku i kaszę mannę. Mieszamy i czekamy, aż sos się jeszcze bardziej zagęści.
Formę smarujemy masłem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.