Dla wszystkich fanów słodkiej i chrupiącej baklawy, mamy świetną wiadomość: możną ją szybko i w prosty sposób wykonać w domu! Jej przygotowanie wcale nie musi być żmudne i pracochłonne. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
składniki:
- szklanka mleka
- szklanka oleju
- 3 jajka
- łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- szczypta soli
- 10g proszku do pieczenia
- 200g masła
- około 700g mąki pszennej
- 200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- mąka ziemniaczana do posypywania wałkowanych placków (nawet 2 szklanki)
- syrop
- 4 szklanki wody
- 5szkanek cukru
- 2 plasterki cytryny
przyrządzanie:
-
Jajka, mleko, olej, ocet, sól mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy luźne i nie klejące się do ręki ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut w tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem i plasterkami cytryny.Ciasto dzielimy na 30 równych części i wałkujemy je na 30 równych cieniutkich placków, Placki wałkując przesypujemy mąką ziemniaczaną by się nie skleiły. By wywałkować jak najcieńsze placki możemy układać kilka jeden na drugi i wałkować razem nie możemy jednak zapomnieć by były dokładnie posypane mąką ziemniaczaną. Wywałkowane cieniutkie placki układamy jeden na drugi w okrągłej formie i co 10 placków sypiemy mielone orzechy włoskie (orzechy są sypane 2 razy). jeszcze surową baklawę kroimy na większe lub mniejsze kawałki według uznania. Masło topimy i polewamy nim pokrojoną baklawę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni funkcja grzania góra-dól około godziny.