Propozycja dla smakoszy kuchni rodem z Półwyspu Apenińskiego. Zaraz po słynnym spaghetti ,chyba najprostsza w przygotowaniu potrawa kuchni włoskiej. Szpinak nadaje jej wyrazisty, niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 40 dag.mielonego mięsa
- 50 dag.szpinaku/może być mrożony
- 20 dag. makaronu lazania
- cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- czosnek
- 4 pomidory
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę smażyć na oliwie, dodać zmiażdżony czosnek i mięso.Smazyć kilka minut.Zdjąć z ognia, dodać obrane pomidory i koncentrat pomidorowy.Szpinak obgotować i drobno pokroić .Do przygotowanej masy mięsnej dodać szpinak i doprawić solą i pieprzem.Krótko gotować, aby sos był półpłynny.Do naczynia żaroodpornego nakładać po kolei sos i płaty makaronowe.Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 200 stopni.Pod koniec pieczenia posypać parmezanem.