Nie masz pomyslu na obiad? Dzieci ciągle wybrzydzają? Zrób domowe leczo i przekonaj się jak smakuje!!! Życzę smacznego.
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 500 g papryki
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- sól
- słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Pomidory opłukać, usunąć szypułki, nożem z ząbkami naciąć skórkę. Pomidory zalać wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Papryki opalić, zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić na paski. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Przesmażyć cebulę na oliwie, dodać paprykę i dusić 15 minut na małym ogniu, dodać pomidory, zwiększyć ogień i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić potrawę szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Smażyć, aż sos stanie się gęsty. Cebulę można przesmażyć z 50 g posiekanej słoniny. Do leczo można dodać 200 g pokrojonej na plasterki kiełbasy i dusić razem 10 minut.