Lekka, zdrowa i bardzo kolorowa zupa wiosenna. Koniecznie wypróbuj razem z rybnymi pulpecikami.
składniki:
- pstrąg lub inna ryba około 500 g
- koperek
- cebulka zielona
- bułka tarta około 1 łyżka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler średni
- liść laurowy
- ziele angielskie
przyrządzanie:
Wszystkie warzywa podane w przepisie dokładnie umyj, obierz, pokrój w kostkę. Do garnka wlej około 2 litry wody, dodaj warzywa, przyprawy i zagotuj. Gotuj do miękkości. To jest około 30 minutek. Teraz czas na rybę. Powinna być wypatroszona, czysta i świeża. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera, dodaj zieleninę, bułeczkę tartą, dopraw jak lubisz i potraktuj blenderem- ma powstać pulpa, dobra do formowania kuleczek.
Teraz wyjmij wszystkie warzywa z wywaru i na chwile odstaw.
Z właśnie przygotowanej pulpy rybnej formuj kuleczki/ pulpeciki.
Wrzucaj takie kuleczki do gorącego wywaru i gotuj ok. 5 minut. Do zupy włóż z powrotem pokrojoną włoszczyznę.