Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Lekka sałatka ryżowa

Ryż nie musi być tylko dodatkiem do mięs, albo podstawą świetnie nam znanego risotto. Możesz podać go także w formie lekkiej sałatki - w sam raz na wiosnę!

rice-702958_1280

składniki:

  • woreczek brązowego ryżu
  • garść rukoli
  • czerwona papryka
  • szczypiorek
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek z dyni
  • garść kiełków lucerny
  • mały ogórek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • łyżka oliwy z oliwek

przyrządzanie:

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Możesz jednak gotować go trochę dłużej i w większej ilości wody, aby był bardziej wilgotny.

Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika i pestki dyni.

Pokrój paprykę w kostkę, poszatkuj szczypiorek.

Ogórka “pokrój” obieraczką. Postaraj się zachować jak najgrubsze kawałki, nożem podziel je na krótsze części.

Kiedy ryż ostygnie, połącz go z przyprawami, kiełkami, ogórkiem i szczypiorkiem. Dodaj też łyżkę oliwy z oliwek.

Przełóż dobrze wymieszaną masę do małej miseczki. Uformuj odpowiedni kształt.

Na większym talerzu ułóż rukolę. Na niej ostrożnie wyjmij masę z miseczki, przekręcając ją do góry dnem.

Na wierzch podaj pokrojoną paprykę i prażone pestki.

SMACZNEGO!

 

Zobacz też: Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami