Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Lekki torcik z musem jabłkowym i galaretką

Lekki torcik na biszkoptowym spodzie, z musem jabłkowym i ulubioną galaretką. Warto sprawdzić ten przepis, bo nie wymaga wiele pracy i jest idealny jako deser.

thumbnail-4-4

składniki:
Składniki na biszkopta: - 3 jaja, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - pół szklanki cukru, - szczypta soli, - pół szklanki mąki pszennej, - kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, Mus jabłkowy: - 1 kg jabłek, - galaretka cytrynowa, - cukier do smaku, - 1/4 szklanki wody,   Dodatkowo - kieliszek wódki, - 1/4 szklanki soku jabłkowego,

  • 2 galaretki w wybranym smaku
  • owoce do dekoracji

przyrządzanie:

PRZEPIS NA BISZKOPT

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka rozmieszać i delikatnie połączyć z białkami. Mąki z proszkiem przesiewać delikatnie i wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 20-25 min do suchego patyczka w temp. 200stopni. Blaszkę wyciągnąć i gorącą zrzucić z wysokości 40cm, wtedy biszkopt nie opadnie.

PRZEPIS NA MUS JABŁKOWY

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, przełożyć do głębokiej patelni, wlać wodę i troszkę cukru, przykryć i mieszać co jakiś czas, aż się będą rozpadać. Jak już będą miękkie wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Zblendować wszystko na gładką masę, odstawić do całkowitego wystudzenia.  Sokiem jabłkowym z wódką nasączyć biszkopta, wyłożyć ostudzone jabłka wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę. Gdy lekko stężeje wylać na masę jabłkowa i udekorować wybranymi owocami.