Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
składniki:
Beza:
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
- 10 łyżek wody
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych w plasterki
przyrządzanie:
-
Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
-
Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
-
Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
-
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
-
Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
-
Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
-
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
-
Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.