Jakie ciasto zrobić latem? Polecamy lekkie i owocowe ciasto z kremem jogurtowym, galaretką i świeżymi malinami.
składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych malin
2 galaretki malinowe
Wierzch:
około 400 g malin
2 galaretki malinowe
przyrządzanie:
1. Jak zrobić ciasto?
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ubijać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-45 minut.