Uwielbiamy sezon letni ze względu na warzywa, jakie są wtedy dostępne! Świeży bób, fasolka szparagowa... Warto je wykorzystać w naszej kuchni, robiąc niezwykłe letnie potrawy. Oto jedna z nich. Makaron z sezonowymi warzywami, kurkami i odrobiną ricotty.
składniki: 
- 300- 400 gram spaghetti
- 400 gram bobu
- kurki
- 300 gram zielonej fasolki szparagowej
- łyżka masła
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- ser ricotta
przyrządzanie:
1. Bób gotujemy do miękkości, płuczemy zimna wodą i obieramy ze skórek.
2. Makaron gotujemy al dente (2-3minut krócej niż podano na opakowaniu)
3. Fasolkę pozbawiamy zbędnych końcówek i blanszujemy przez 3-5 minut we wrzącej wodzie.
4. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy fasolkę i przesmażamy, aż zmięknie. Dorzucamy także kurki.
5. Dodajemy bób. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.
6. Podajemy z odrobiną ricotty.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















