Uwielbiamy sezon letni ze względu na warzywa, jakie są wtedy dostępne! Świeży bób, fasolka szparagowa... Warto je wykorzystać w naszej kuchni, robiąc niezwykłe letnie potrawy. Oto jedna z nich. Makaron z sezonowymi warzywami, kurkami i odrobiną ricotty.
składniki:
- 300- 400 gram spaghetti
- 400 gram bobu
- kurki
- 300 gram zielonej fasolki szparagowej
- łyżka masła
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- ser ricotta
przyrządzanie:
1. Bób gotujemy do miękkości, płuczemy zimna wodą i obieramy ze skórek.
2. Makaron gotujemy al dente (2-3minut krócej niż podano na opakowaniu)
3. Fasolkę pozbawiamy zbędnych końcówek i blanszujemy przez 3-5 minut we wrzącej wodzie.
4. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy fasolkę i przesmażamy, aż zmięknie. Dorzucamy także kurki.
5. Dodajemy bób. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.
6. Podajemy z odrobiną ricotty.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy