
Domowa wersja słynnego fracuskiego "creme de cassis"
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut+ 3 miesiące
składniki:
1 kg czarnych porzeczek
3/4 kg cukru
1/2 l wódki
0,1 l spirytusu
laska wanilii
przyrządzanie:
Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.
Owoce i wanilię zasypać 0,25 kg cukru, wlać spirytus. Odstawić na miesiąc. Następnie dokładnie je odsączyć, nieco ugniatając. Połączyć obie nalewki.
uwagi:
Jeśli ktoś woli nieco mocniejsze trunki, powinien od razu do wódki dodać spirytus. Następnie po dwóch miesiącach zlać. Owoce wtedy można użyć np. do ciasta czy do deserów.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













