
Dynia to chyba najbardziej niedoceniane u nas warzywo. Dostępne jest powszechnie przez kilka miesięcy, jest pełnowartościowe, bardzo tanie i - co jest dla nas najistotniejsze - nadaje się do przygotowania wielu bardzo rozmaitych potraw. Można ją dusić, smażyć, gotować, marynować i mrozić. Nadaje się do przyrządzania smacznych zup i sosów, a także znajduje zastosowanie jako nadzienie do różnych zapiekanek i tart.
Obiad z dynią warto rozpocząć od SMAŻONYCH PLASTRÓW prostej, ale jakże atrakcyjnej przystawki lub od CURRY Z DYNI, ktorego smak zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zaraz potem serwować możemy opartą na przepisach kuchni arabskiej aromatyczną i pikantną ZUPĘ Z DYNI. Jako główne danie możemy podać potrawę kuchni włoskiej TORTELLINI Z SOSEM Z DYNI lub niezwykle oryginalny w smaku PAJ Z DYNIĄ.
By cieszyć się potrawami z dyni nie tylko jesienią możemy przygotować sobie kilka woreczków MROŻONEGO PIURE Z DYNI.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













