Lody. Deser, bez którego lato nie ma sensu. Wśród wielu przepisów, które tutaj prezentowaliśmy ten jest wyjątkowy. Lody o smaku gumy balonowej. Dla miłośników ochłody i szaleństwa. Banalne w wykonaniu, wymagają tylko trochę czasu na zmrożenie się. Potem można oddać się przyjemności, smakowania lodów balonowych. Eksperymentuj i zrób je w swoim ulubionym kolorze.
składniki:
- 3 szklanki mleka pełnowartościowego
- 7 opakowań ulubionej gumy do żucia np. Hubba - Bubba
- 2 szklanki cukru
- 7 żółtek
- szklanka śmietanki 36%
- różowy lub czerwony barwnik spożywczy
przyrządzanie:
- Pierwszy krok to zrobienie mleka o smaku gumy balonowej
- Przelej mleko do miski i zamocz w nim gumę balonową
- Mieszankę pozostaw w lodówce na noc
- Mleko powinno mieć kolor jasno różowy
- Różowe mleko połącz z cukrem i zagotuj na małym ogniu , tak by cukier się rozpuścił
- W mice wymieszaj żółtka i stopniowo dodawaj do nich ciepłe mleko
- Masa powinna być gładka i jednolita
- Ubij śmietanę na sztywną masę
- Powoli dodawaj do wystudzonej mieszanki, delikatnie mieszając
- Jeśli chcesz by kolor był bardziej wyrazisty dodaj kilka kropel różowego barwnika spożywczego
- Zmiksuj wszystko mikserem na małych obrotach
- Zamróź na 6-8 godzin. Jeśli nie masz maszynki do lodów, co 30 minut miksuj lody, by nie powstały kryształki