Wiosna przed nami - nie skąp sobie lodów. Postaw na dobrej jakości waniliowe pyszności z nutką ekstrawagancji! Bogaty smak octu balsamicznego dodaje pikantnego kopa do tego wyrafinowanego deseru. Palce Lizać!
składniki:
- 1 ½ łyżki masła
- 3 szklanki świeżych, posiekanych truskawek
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 ½ łyżki octu balsamicznego
- 2 liści mięty, drobno posiekane
- 4 miarki lodów waniliowych
przyrządzanie:
Rozpuść masło na dużej patelni, na średnim ogniu.
Dodaj cukier i ocet balsamiczny – mieszać, aż zacznie się topić.
Dodaj truskawki i miętę. Gotuj, aż truskawki zaczynają mięknąć i puszczą sok.
Nałóż lody do miseczki i polej ciepłymi truskawkami.
Polewa świetnie nadaje się też co ciast, makaronów, kasz, czy jogurtów.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym