Genialne wydanie łososia - w sosie koperkowo-chrzanowym.
składniki:
- łosoś
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Łososia umyć, wysuszyć i opruszyć solą i pieprzem.
- Przygotować sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, dodać 3 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę.
- Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, koperek oraz sól i pieprz.
- Kawałki ryby obtaczać Obtaczać w pozostałej mące, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.