Łosoś to ryba, którą uwielbiamy. Jest nie tylko smakowita i pełna drogocennych wartości odżywczych, ale przygotowuje się go superłatwo. Wystarczy dodać ulubiony sos, by odmienić potrawę całkowicie. Dziś przepis na łososia w pieprzowej otulinie.
składniki:
- – 2 kawałki łososia
- – 4 duże ziemniaki
- – 180g śmietany 18%
- – 1/2 szklanki białego wina
- – zielony pieprz
- – 1 cytryna
- – oliwa z oliwek
- – 30-40g masła
- – sól, pieprz, czerwona papryka,
przyrządzanie:
Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli są i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika pieczemy ok. 20-25 minut aż się lekko zrumieni.
Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i trochę soli do smaku i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż sos nam zgęstnieje.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem