Przepis na pysznego łososia z ciekawym sosem.
składniki:
- pół kg filetu z łososia
- sok z pół cytryny
- serek topiony
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka koperku
- por
- pęczek szczypiorku
- 100 g masła
- sól
- pieprz biały
- jabłko
przyrządzanie:
- Filet z łososia umyj, lekko skrop sokiem z cytryny i posól. Włóż na 1-2 godziny do lodówki.
- Serek topiony wymieszaj ze śmietaną, dodaj posiekany koperek, biały pieprz, sól i trochę soku z cytryny. Sos powinien mieć gęstość śmietany.
- Białą część pora pokrój w krążki i podsmaż na maśle, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem a na koniec dodaj posiekany szczypiorek.
- Krążki jabłka ułóż na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nich połóż kawałki łososia, polej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 30 minut.
- Podgrzej por i obłóż nim gotowego łososia.