
Oficjalnie nazywa się Glycyrrihza i jest przedstawicielem bylin z rodziny bobowatych. Znana od tysiącleci, obecna jest w kuchni od tysiącleci
Jej ślady znajdowano w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach, ale także w Chinach i Indiach. Jest od tysiącleci wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w… salonach piękności.
Lukrecja jest wykorzystywana do produkcji cukierków, jako środek aromatyczny. Te atrybuty nadają charakterystyczny smak, obecny m.in. w likierze Sambuca.
Jako środek kosmetyczny stosowana jest jako substancja wiążąca wodę w skórze (odpowiada za to obecna w niej glicyryzyna).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













