Mac and cheese to amerykański przysmak na bazie makaronu. Dziecinnie prosty, a smakuje wszystkim! Tylko uwaga, bo to prawdziwa bomba kaloryczna!
składniki:
- 200 g makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 100 g sera łagodnego
- 100 g sera dojrzewającego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Szybko i stale mieszać, aż składniki się połączą. Wtedy stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu, mieszając. Musi być gładki i kremowy. Doprawić do smaku, a następnie wrzucić starte sery – zostawiając ok. łyżkę do posypania. Podgrzewać, mieszając, do czasu, aż ser się rozpuści.
Następnie powstały sos dobrze wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać resztą sera oraz pokruszonymi krakersami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem