Wszyscy, którzy uwielbiają hiszpańską paelle, koniecznie powinni spróbować także tego dania. Jest to przepis typowy dla tamtejszej kuchni. Fiduea z owocami morza to posiłek podobny do znanej paelli. Jednak zamiast ryżu, na patelnię dodajemy makaron.
składniki:
- 1 szklanka makaronu do fideua
- Kawałek ryby na rosół
- ½ kg krewetek
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 2-3 dojrzałe pomidory
- Sól, szafran
- Oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Rybę i resztki z obranych krewetek wrzuć do garnka i nastaw rosół.
- Pokrój warzywa.
- Obierz krewetki.
- Na dużej patelni smaż warzywa z odrobiną oliwy z oliwek.
- Jak warzywa puszczą sok dodaj krewetki.
- Duś na patelni 5- 10 minut.
- Posól i dodaj szafran.
- Wrzuć makaron, zamieszaj.
- Przecedź ugotowany rosół.
- Wlej 3 szklanki rosołu, zamieszaj.
- Zostaw na gazie 15- 20 minut.