Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Makaron linguine z bakłażanem i pomidorem

Niesamowicie prosty w wykonaniu, a jaki smakowity! Do makaronu dodajemy bakłażana i świeże pomidory, a wszystko dopełniamy pietruszką i parmezanem. Pokochają to danie nie tylko wegetarianie!

pasta linguine with eggplant and parmesan cheese, dark background, top view, square image

składniki:

  • 250 g makaronu linguine
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2- 3 gałązki bazylii
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 80 g parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

przyrządzanie:

Bakłażana umyj i pokrój w plastry. Polej oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstaw do pieczenia z funkcją grilla. Jak tylko bakłażan się zrumieni, odwróć każdy plaster. Po upieczeniu wyjmij do ostudzenia. Chłodne plastry bakłażana pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w piórka. Skórę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokój w małe kawałki.

Zagotuj wodę i włóż makaron do gotowania. Jak tylko będzie na wpół miękki, wycedź na durszlak. Zostaw ok. 200 ml wody z gotowania makaronu, a sam makaron przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, dodaj cebulę i czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Dołóż pomidory, makaron i świeże masło. Posiekaj natkę pietruszki, a bazylię poszarp do makaronu w rękach. Wymieszaj dokładni i dolej wodę z gotowania makaronu, tak aby zrobił się sos. Jak tylko makaron wchłonie część sosu, a pomidory lekko się rozpadną, przełóż danie na talerz. Z wierzchu posyp obficie płatkami sera.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy