Niesamowicie prosty w wykonaniu, a jaki smakowity! Do makaronu dodajemy bakłażana i świeże pomidory, a wszystko dopełniamy pietruszką i parmezanem. Pokochają to danie nie tylko wegetarianie!
składniki:
- 250 g makaronu linguine
- 1 bakłażan
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2- 3 gałązki bazylii
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 80 g parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz czarny
przyrządzanie:
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w piórka. Skórę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokój w małe kawałki.
Zagotuj wodę i włóż makaron do gotowania. Jak tylko będzie na wpół miękki, wycedź na durszlak. Zostaw ok. 200 ml wody z gotowania makaronu, a sam makaron przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, dodaj cebulę i czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Dołóż pomidory, makaron i świeże masło. Posiekaj natkę pietruszki, a bazylię poszarp do makaronu w rękach. Wymieszaj dokładni i dolej wodę z gotowania makaronu, tak aby zrobił się sos. Jak tylko makaron wchłonie część sosu, a pomidory lekko się rozpadną, przełóż danie na talerz. Z wierzchu posyp obficie płatkami sera.