Pyszny makaron z zielonymi szparagami, czyli hit wiosny do przygotowania w zaledwie kilka minut.
składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- makaron penne
- czosnek
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier 1/3 łyżeczki
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sok z cytryny do smaku
przyrządzanie:
- Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki.
- Związujemy bawełnianą nitką w pęczek i gotujemy z solą i cukrem przez 5 minut.
- Makaron gotujemy al dente.
- Ugotowany makaron mieszamy z łyżeczką oliwy z oliwek i posiekanym ząbkiem czosnku.
- Ugotowane szparami przez 4 minuty podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Doprawiamy sokiem z cytryny.
- Pokrojone na mniejsze kawałki podajemy z makaronem i świeżą bazylią.