Kto raz poznał smak domowego makaronu, nie będzie chciał powrócić do tego sklepowego. Tym bardziej, że przepis jest prosty, a w wykonaniu niedrogi. Dzisiaj przepis na makaron razowy - domowej roboty.
składniki:
- 100 g mąki razowej
- 1 jajko
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Składniki umieścić w misie miksera, dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać odrobinę oliwy lub wody. Wyjąć z misy miksera i ręcznie zagniatać przez 2 minuty. Ciasto przykryć folią i dać mu odpocząć przez 20 minut.
- Ciasto podzielić na części, rozwałkować je, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 1 mm
- Pokroić w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu
- Na tym etapie można makaron wysuszyć i (nieugotowany) przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku (makaron powinien być bardzo dobrze wysuszony).
- Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut; jeśli lubicie lekko twardszy, wtedy krócej. Odcedzić, przelać zimną wodą.