Stir Fry to pochodząca z Chin technika gotowania, polegająca na smażeniu produktów na rozgrzanym oleju i częste ich mieszanie. Najlepiej przyrządzać takie danie w specjalnej patelni wok. Dania smażone tym sposobem nie są kaloryczne, są smaczne i przygotowuje się je w mgnieniu oka! Oto nasz przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami.
składniki:
* pierś z kurczaka
* papryka czerwona
* cebula
* marchew
* mały brokuł
* kielki sojowe
* makaron ryżowy
* olej
oraz składniki na marynatę do mięsa:
* 1 łyżka sosu sojowego
* 3 łyżki chilii
* starty imbir
* 4 ząbki czosnku
* sól, pieprz, kolendra
przyrządzanie:
1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.
2. Do gotowej marynaty wrzucamy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, aby smaki się połączyły.
3. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę.
4. Do cebuli dodajemy mięso i pokrojone w kostkę warzywa.
5. Całość smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
6. Pod koniec smażenia dodajemy na woka makaron ryżowy.
7. Podlewamy odrobiną wody i podajemy.