Próbowaliście kiedyś dodać dynię do makaronu? Jeżeli nie, to koniecznie musicie to zrobić! To danie was zaskoczy.
składniki:
- 300 g dyni
- 5 łyżek masła
- 3 cebulki szalotki
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 150 g makaronu np. fettuccine, spaghetti
- 80 ml śmietanki 30% lub 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek tartego parmezanu
przyrządzanie:
Odkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić połowę masła, dodać pokrojone w kosteczkę cebulki, doprawić solą i zeszklić je gotując pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać resztę masła oraz pokrojoną dynię, doprawić solą i gałką muszkatołową. Przykryć i dusić powoli przez około 15 – 30 minut, do miękkości dyni.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki wody. Do naczynia z dynią dodać śmietankę, natkę pietruszki i 2 łyżki tartego parmezanu. Wymieszać i w razie potrzeby dodać wodę z makaronu aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
Dodać makaron, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze, posypać pozostałym parmezanem.