Do ryżowego makaronu świetnie pasuje sos przygotowany z grzybów shitake i czerwonej papryki
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g ryżowego makaronu (wstążki)
250 g świeżych grzybów shitake
2 małe czerwone papryki
1 duża cebula
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
przyrządzanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z dorbiną oleju zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W czasie, gdy gotuje się makaron, w woku rozgrzać olej sezamowy, wrzucić posiekaną cebulę, prześnięty przez praskę czosnek oraz straty imbir. Chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w paski grzyby shitake i paprykę. Wlać sos sojowy i dusić ok. 10 na niewielkim ogniu, często mieszając (bez przykrycia). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wykładać na odsączony makaron i natychmiast podawać.