Azjatycki makaron z krewetkami i sosem z kolendry, czosnku i sezamu zaskmakuje nie tylko miłośnikom egzotycznych dań
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 ząbki czosnku
2 cebule
czerwone chilli
garść świeżej kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
300 g drobnego makaronu jajecznego
4 łyżki oleju roślinnego
1,5 szkalnki obranych surowych krewetek
1 łyżka ziarna sezamowego
przyrządzanie:
Czosnek, cebulę, kolendrę, pozbawione pestek chilli, sos rybny i sok z limonki oraz 2 łyżki oleju zmiksować na jednolitą masę.
Makaron gotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 3 – 4 minuty). Dokładnie odsączyć.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wlać zmiksowaną masę i wciąż mieszając smażyć przez minutę na dużym ogniu. Wrzucić krewetki i smażyć jeszcze dwie minuty, często mieszając. Dodać odsączony makaron i sezam, wymieszać. Natychmiast podawać.