Przepisów na przygotowanie makaronu z dodatkami jest wiele. Dzisiaj prezentujemy sposób na przyrządzenie makaronu z łososiem. Do przygotowania tego oryginalnego dania będą nam potrzebne: oczywiście makaron, surowy łosoś, ser pleśniowy, szpinak, bazylia, czosnek, śmietana 18%, pieprz, sól i łyżka oliwy.
Składniki:
- 40 g surowego łososia
- opakowanie sera pleśniowego – dobry jest niebieski lazur
- opakowanie szpinaku – świeżego lub mrożonego
- świeża bazylia
- czosnek
- śmietana 18%
- pieprz, sól
- łyżka oliwy
- makaron – najlepszy penne
Przygotowanie:
- Łososia oczyścić z ości, pokroić w nieduże paski i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy.
- 3 ząbki czosnku rozdrobnić, listki bazylii porwać na małe kawałki.
- Szpinak rozmrozić i wrzucić do garnka, dodać roztarty czosnek i bazylię. Podduścić co najmniej kwadrans. Doprawić solą i pieprzem.
- Do pokruszonego w małe kawałki sera dodać śmietany i podgrzać intensywnie mieszając.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu – ok 10 minut.
- Na makaron nakładać kolejno szpinak, łososia i masę serową
wiecej na www.kuchniawformie.pl