Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Moda na eko, moda na bio

Moda na ekologiczną żywność jest coraz bardziej popularna. Jednak na rynku jest nadal mała dostępność produktów bio. Naprzeciw problemowi wychodzi Internet. Tomasz Czubachowski z firmy Bio Raj podkreśla, że w Internecie marka, którą reprezentuje może zaprezentować całą gamę produktów i to dostępnych po niższej cenie, ponieważ znika tutaj problem marży pobieranej przez pośredników.

W ostatnich miesiącach temat dbałości o środowisko, ekologicznej żywności czy zdrowego trybu życia nieustannie powraca w środkach masowego przekazu. Czy to przelotna moda, czy rzeczywiście nasza mentalność ulega zmianom?

Coraz więcej świadomych konsumentów postanawia zmienić złe nawyki i spróbować życia zgodnego z naturą. Dbanie o otaczający świat przestało ograniczać się do sortowania śmieci, choć niestety trzeba przyznać, że i to nie stało się jeszcze regułą. Wyraźnie wzrosło zainteresowanie polskich konsumentów ekologicznymi produktami, choć w porównaniu do zachodniej Europy, gdzie nikogo nie dziwią organiczne restauracje czy nawet całe ekosupermarkety, nadal jesteśmy nieco w tyle. Wybór artykułów ekologicznych w handlu tradycyjnym jest dość ograniczony. Oczywiście istnieją specjalistyczne sklepy i sklepiki, które mogą zaproponować klientom szeroką gamę produktów, jednak w większości placówek o średniej i małej wielkości napotkanie na certyfikowany produkt organiczny graniczy z cudem. Panuje przekonanie, że promocja zdrowego trybu życia i związanego z nim odżywiania niezwykle silnie związana jest z mieszkańcami większych miast. Oczywiście to uproszczenie, ponieważ profil biokonsumenta nie jest jednorodny. Najliczniejszą grupę stanowią konsumenci świadomi, którzy doskonale wiedzą, jakie produkty – i dlaczego – warto wybierać. Konsument świadomy zdaje sobie sprawę z tego, że promując ekologiczne uprawy pomaga całemu środowisku, nie tylko sobie. Do drugiej grupy należą osoby, które wybierają żywność ekologiczną ze względów zdrowotnych lub światopoglądowych (np. weganie, wegetarianie), doceniając jej jakość i smak. Trzecia grupa to konsumenci ulegający modzie na bycie eko i bio, którzy zaczynają przywiązywać większą uwagę do swojego stylu życia i sposobu odżywiania dzięki impulsom ze strony mediów tradycyjnych i elektronicznych. Niezależnie jednak od umownej przynależności do określonej grupy i przyczyn, z powodu których konsumenci wybierają żywność ekologiczną, nie da się ukryć, że to Internet jest tym miejscem, gdzie ekologicznych produktów można znaleźć najwięcej – i często w korzystniejszej cenie.

Nie ukrywam, że świadomi potęgi Internetu, umożliwiliśmy zakup naszych produktów drogą elektroniczną – przyznaje Tomasz Czubachowski, brand manager marki Bio Raj. Po pierwsze, konsumenci nie mający czasu na poszukiwania ulubionych produktów w realu o wiele łatwiej znajdą je na stronach www. Po drugie, wprowadzenie choćby jednej marki na półki sieciowych supermarketów wiąże się z ogromnymi kosztami, na co wielu producentów nie jest gotowych. W Internecie natomiast zaprezentować możemy całą gamę naszych produktów, które internauta zakupić może po niższej cenie, ponieważ znika tutaj problem marży pobieranej przez pośredników. Zaoszczędza więc i klient i my – dodaje Czubachowski.