Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Makaron z mięsnymi kotlecikami

Bardzo pożywne danie- makaron i kotleciki

składniki:

  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • bułka namoczona w mleku
  • 2 jaja
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smarowania
Sos:
  • 300 g makaronu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • papryczka chilli
  • 600 g pomidorów
  • 1/2 pęczka oregano i bazylii

przyrządzanie:

  • Mięso wymieszać z odciśniętą bułką i jajami. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przestudzić, dodać do mięsa. mięso wyrobić na jednolita masę, doprawić solą, pieprzem, papryką i musztardą.
  • Z masy uformować kuleczki, usmażyć na tłuszczu.
  • Ulubiony makaron (spaghetti, penne, itp.) ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Chilli przekroić, oczyścić z pestek, posiekać, dodać do czosnku z cebulą, krótko dusić. Pomidory sparzyć,obrać, po usunięciu pestek pokroić na małe kawałki, dodać warzywa. Dusić na średnim ogniu 4-5 minut.
  • Oregano i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do warzyw. Całość wymieszać, następnie zmiksować. Sos warzywny przelać na dużą patelnię, dodać makaron. Krótko podgrzewać, stale mieszając, doprawić sola i pieprzem. potrawę wyłożyć na talerze, dodać po kilka mięsnych kotlecików.