Idealne połączenie pieczarek i sosu serowego.
składniki:
- 1 op. makaronu np. tagliatelle
- 0,4 kg fileta z kurczaka
- 0,4 kg pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 1 szklanka mleka
- 2 serki topione bez dodatków
- sól, pieprz, olej
- przyprawa do kurczaka
przyrządzanie:
Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i odrobiną oleju i odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę, cebule także.
Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Podsmażamy na niej cebulę, gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. dusimy pod przykryciem aż do odparowania. Zdejmujemy z patelni pieczarki i wrzucamy kurczaka. Smażymy do zrumienienia. Do usmażonego kurczaka dodajemy pieczarki.
Do kurczaka z pieczarkami dodajemy śmietankę i mleko oraz rozdrobnione serki topione. Mieszamy do zagotowania. Gotujemy 8-10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.