Kochamy jesień za smaki, które wnosi do naszego życia. Uwielbiamy dynię i to właśnie ją będziemy wykorzystywać do naszych kulinarnych eksperymentów. Dziś prosty przepis na niebanalny makaron z kurczakiem i fetą.
składniki:
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (raczej mniejsze niż przerośnięte; najlepiej z kurczaka zagrodowego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pół małej dyni Hokkaido (takiej o wadze do kilograma)
- 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
- spora szczypta tymianku
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- ser feta
- 250 g makaronu
przyrządzanie:
- Dynię pozbawiamy pestek i obieramy ze skóry. ścieramy na tarce o dużych oczkach (łezkach). Kurczaka kroimy w bardzo małą kostkę.
- Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną, lekko osoloną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli i zmięknie. Wówczas dodajemy kurczaka, kurkumę i tymianek. Obsmażamy, aż mięso zetnie się z każdej strony.
- Następnie podlewamy winem, chwilę odparowujemy z niego alkohol i wrzucamy dynię. Przykrywamy i dusimy około 5 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente (żadne tam rozgotowane kluchy, bo makaron wrzucimy do sosu i jeszcze trochę zmięknie).
- Na patelnię (do dyni i kurczaka) wlewamy kremówkę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy makaron. Zestawiamy z ognia, dokładnie mieszamy i podajemy posypane pokrojoną fetą.