Szybki i pożywny makaron z sosem grzybowym i prażonymi płatkami migdałów. Doskonałe jako błyskawiczny obiad.
składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 ml bulionu
- garść suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- słodka śmietana 18%
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
- pomidorki koktajlowe
przyrządzanie:
- Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i odstawić na pół godziny.
- W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę.
- Wlewamy do cebuli pół litra bulionu, dodajemy garść wcześniej namoczonych grzybów i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
- Gotujemy makaron
- Do sosu dodajemy odrobinę słodkiej śmietany. Przygotujemy zasmażkę – na patelni rozpuszczamy sporą łyżkę masła i dodajemy łyżeczkę mąki. Całość chwilę smażymy pozbywając się grudek. Dodajemy do gotującego się sosu, dokładnie i energicznie mieszamy.
- Na koniec doprawiamy, posypujemy płatkami migdałów i dodajemy pomidorki.