Pomysł na dzisiejszy obiad, makaron z pysznym sosem kalafiorowym z dodatkiem bułki tartej. Miła odmiana od tradycyjnych posiłków!
składniki:
- 3 ząbki czosnku
- makaron spaghetti (500 gram)
- kalafior (500 gram)
- śmietana 18% (1 szklanka)
- 1 duża cebula
- 1 kostka rosołu drobiowego
- sól/pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ¼ kostki masła
- 1 serek topiony śmietankowy (100 g)
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Kalafior kroimy na małe różyczki, które gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową.
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, serek topiony, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy do uzyskania płynnej konsystencji (aby serek topiony się szybciej rozpuścił trzeba go pokroić na mniejsze kawałki).
- Do sosu dodajemy około cztery bardzo drobno posiekane różyczki kalafiora (powinny być już ugotowane), resztę warzywa odkładamy.
- Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron, tak jak jest napisane na opakowaniu producenta. Do gotowania można wykorzystać wodę po kalafiorze, makaron przejdzie wtedy ciekawym smakiem.
- Na talerzach wykładamy porcje makaronu ozdabiamy różyczkami i polewamy ciepłym sosem. Można także do smaku posypać startym parmezanem.