Ciekawy przepis na makaron, naprawdę warto wypróbować!
składniki:
- 300 g makaronu
- 100 g orzechów laskowych
- 200 ml śmietany 18 %
- 40 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- ząbek czosnku
- lubczyk suszony
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Orzechy rozkrusz blenderem. Makaron ugotuj al dente. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż je przez minutę na maśle.
- Dodaj orzechy, oliwę i śmietanę, duś na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, wymieszaj z ugotowanym makaronem.
- Przed podaniem posyp całość tartym parmezanem i drobno posiekana natka pietruszki.