Bardzo aromatyczne podanie makaronu
składniki:
- 400 g ulubionego makaronu
- sól, pieprz
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pół pęczka świeżej szałwii
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ziołowego
- papryka w proszku
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 50 g sera pleśniowego
- 50 g sera gouda
przyrządzanie:
- Makaron ugotować al dente. Pomidory umyć, pokroić w małe kawałki. Szałwię umyć, listki oderwać od gałązek.
- Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i szałwię, Składniki chwilę dusić. Dodać cząstki pomidorów, dusić jeszcze 1 minute.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać wino. Ser pleśniowy rozetrzeć widelcem a goudę zetrzeć na tarce. Sery wymieszać z warzywami i gotować, aż się roztopią. Sos jeszcze raz doprawić. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem serowym, wyłożyć na talerze.