Bardzo aromatyczne podanie makaronu

składniki:
- 400 g ulubionego makaronu
- sól, pieprz
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pół pęczka świeżej szałwii
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ziołowego
- papryka w proszku
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 50 g sera pleśniowego
- 50 g sera gouda
przyrządzanie:
- Makaron ugotować al dente. Pomidory umyć, pokroić w małe kawałki. Szałwię umyć, listki oderwać od gałązek.
- Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w małą kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i szałwię, Składniki chwilę dusić. Dodać cząstki pomidorów, dusić jeszcze 1 minute.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać wino. Ser pleśniowy rozetrzeć widelcem a goudę zetrzeć na tarce. Sery wymieszać z warzywami i gotować, aż się roztopią. Sos jeszcze raz doprawić. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem serowym, wyłożyć na talerze.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














