Oto makaron z kurczakiem i szparagami wg. przepisu Justyny Pląskowskiej. Idealny na dzisiejszy obiad. Co wy na to?
składniki:
- penne 0,07kg
- szparagi mix x 4 sztuki
- kurczak filet 0,07kg
- śmietana 18% słodka 0,08l
- sól, pieprz
- czosnek x 2 ząbki
- pomidorki koktajlowe x 5 sztuk
- cebula x 1 sztuka
- parmezan 0,03kg
- gałka muszkatołowa, szczypta
przyrządzanie:
Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz przesiekać. Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać . Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.