Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Makaron ze szparagami i drobiem wg. Justyny Pląskowskiej

Oto makaron z kurczakiem i szparagami wg. przepisu Justyny Pląskowskiej. Idealny na dzisiejszy obiad. Co wy na to?

IMG_8689(1)

składniki:
- penne 0,07kg - szparagi mix x 4 sztuki - kurczak filet 0,07kg - śmietana 18% słodka  0,08l - sól, pieprz - czosnek x 2 ząbki - pomidorki koktajlowe x 5 sztuk - cebula x 1 sztuka - parmezan  0,03kg - gałka muszkatołowa, szczypta

przyrządzanie:

Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć twarde końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść bokiem noża oraz przesiekać. Na gotująca się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować na sposób al’ dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, całość zeszklić. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać . Podawać ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.

IMG_8683(1)

 

Zobacz też: Millefoglie z wędzonym pstrągiem