- 500 g szpinaku
- 6 łyżek masła
- 2 1/2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 200 g śmietany
- 100 g sera pleśniowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g makaronu tasiemek
- 1 łyżka oleju
- 150 g soczystej szynki wołowej w plasterkach
Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia. Na sos rozgrzać 4 łyżki masła, zasmażyć na nim mąkę. Dodać bulion oraz śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok. 10 minut. Rozdrobnić lub drobno pokroić ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżką oleju, nie rozgotowując go. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski. Wymieszać szynkę z makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Na makaronie rozłożyć szpinak, polać sosem.