Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Makaron ze szpinakiem i szynką

  • 500 g szpinaku
  • 6 łyżek masła
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • 200 g śmietany
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g makaronu tasiemek
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g soczystej szynki wołowej w plasterkach

Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia. Na sos rozgrzać 4 łyżki masła, zasmażyć na nim mąkę. Dodać bulion oraz śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok. 10 minut. Rozdrobnić lub drobno pokroić ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżką oleju, nie rozgotowując go. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski. Wymieszać szynkę z makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Na makaronie rozłożyć szpinak, polać sosem.